Čaj.hr – Naturavita. Samo čaj.

Čajevi za bolje pamćenje i koncentraciju

Poznajete li situaciju da baš onda kada bismo trebali upijati najviše informacija, naš tvrdoglavi mozak odluči otići na odmor? Da bismo preduhitrili ovakav scenarij, organizmu trebamo osigurati dovoljne količine tvari sa zadaćom poticanja kognitivnih funkcija poput pamćenja, koncentracije i brze obrade informacija. Pogađate koji je izvor tih tvari ? Čaj.

KOPRIVA JAČA MOZAK

Vrijedan dar prirode koji najčešće pronalazimo kao korov na zapuštenim terenima i u gotovo svim dijelovima svijeta obiluje bogatstvima kojima se malo koja biljka može pohvaliti. Kopriva je prvi saveznik u borbi protiv tzv. proljetnog umora te osigurava potrebnu energiju nužnu za motivaciju i lakše učenje. Bogata željezom, pomaže ojačati mozak. Željezo je zaslužno za prenošenje kisika iz crvenih krvnih stanica u sve dijelove tijela, pa tako i mozak, a njegov manjak čini nas umornima zbog čega nam se teško koncentrirati.

Kaže se da je najteže početi učiti, ali uz Naturavita čaj od koprive sve je puno lakše

GUARANA KAO IZVOR KOFEINA

Guarana je grm sa žarko crvenim voćnim plodovima čije sjemenke neodoljivo podsjećaju na ljudsko oko što asocira na budnost. Upravo te sjemenke sadrže dva do tri puta više kofeina od sjemenki kave. Istodobno, jedan od glavnih sastojaka guarane je guaranin koji se u krvotok apsorbira sporije od kofeina zbog čega se smatra zdravijom opcijom od kave i nema negativne učinke poput ubrzanog pulsa ili lupanja srca. Istraživanje provedeno 2008. g. u Engleskoj pokazalo je i da guarana pospješuje i mentalnu izdržljivost te su ispitanici koji su konzumirali guaranu brže i preciznije rješavali testove.

ĐUMBIR PUNI ENERGIJOM

Đumbir, začinska biljka iznimno ljekovitih svojstava, poboljšava koncentraciju i ublažava glavobolje te na organizam djeluje poput baterije. Upravo će vas njegov blago pikantan okus napuniti energijom, a snažna aroma đumbira ublažit će stres i napetost u trenu te ćete biti spremni za još jedan uspješan dan.

ČILI POMAŽE OČUVANJU MOZGA

Čili ima mnoga ljekovita svojstva, a jedno od njih je da pomaže u očuvanju zdravlja mozga sprečavajući nepoželjnu aktivnost željeza u tijelu. Također polifenoli iz ekstrakta čilija pomažu spriječiti intenzivne peroksidacije u mozgu i jetrima, a samim time i pojavu različitih oštećenja na tim organima. A ako ste se pitali zašto su neki ljudi ovisni o čiliju, to mogu zahvaliti endorfinu tj. hormonu sreće. Kapsaicin koji se nalazi u čiliju stimulira mozak koji zatim izlučuje endorfine zbog čega nas preplavljuje osjećaj ugode, a katkad i euforije. Učenje ne mora nužno biti teško, zar ne ?

Kombinacija sjajnog sklada između guarane, đumbira i čilija savršena je za prirodno podizanje energije. Prije nego što počnete s učenjem, umjesto kave ili zaslađenog energetskog napitka pripremite Naturavita čaj guarana, đumbir, čili.

Čajevi za koncentraciju i pamćenje / Teas for better memory
čajnik / teapot čajnik / teapot

Čaj je eliksir života.

Lao Tzu
kineski filozof

Čajni
savjeti

Regulirajte količinu kofeina u svojoj šalici čaja

Želite li više kofeina u svojoj šalici, u vrućoj vodi dulje namačite vrećicu ili listiće čaja. Ako želite eliminirati i do 80 % kofeina, kratko namačite čaj, a zatim ga ponovno prelijte svježom kipućom vodom.

Savršen čaj ovisi o temperaturi vode

Kada pripremate čaj, upotrijebite čajnik. Zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici, koliko god one praktične bile, nećete moći lako postići idealnu temperaturu vode u kojoj se čaj treba namakati. Idealna temperatura ovisi o vrsti čaja koji pripremate.

Čaj čuva bjelinu vaših zubi

Dodajte nekoliko kapi mlijeka u čaj i time spriječite stvaranje neprivlačnih mrlja na zubima. Samo jedna kap mlijeka u čaju može biti učinkovitija od paste za izbjeljivanje.

arrow arrow
NATURAVITA      Copyright 2023
naturavita naturavita naturavita naturavita naturavita