Čaj.hr – Naturavita. Samo čaj.

Izgubili ste svoju kreativnost?​

Već neko vrijeme sjedite za bilježnicom, laptopom ili pred slikarskim platnom. Gledate u nebo, u prazno, tražite „to nešto“ u svim kutovima prostora u kojem se nalazite. Nadate se da će vas upravo sada pogoditi munjeviti grom inspiracije i da će vaše ruke stvoriti najbolji tekst, pjesmu ili nešto treće u čemu se inače ogleda vaša kreativnost. Imate nekakvu ideju, ali ne znate kako je napokon učiniti „opipljivom“. Naš savjet – zagrijte vodu, ubacite nekoliko listića omiljenog čaja i popijte čarobni napitak koji će vas pretvoriti u Picassa novog doba.

O čemu je zapravo riječ? Psiholozi sa Sveučilišta u Pekingu proveli su zanimljivo istraživanje na uzorku od 50 studenata i dokazali da su čajoljupci kreativniji i inteligentniji od „običnih“ ljudi. Svim studentima dali su dva testa za rješavanje. Za piće je jedna polovica dobila čašu vode, a druga polovica šalicu crnog čaja. Jedan je test zahtijevao instalaciju od blokova različitih veličina, dok je zadatak drugog testa bio osmisliti cool nazive za restoran. Studenti koji su prije rješavanja testova pili crni čaj osvojili su daleko bolje ocjene za kreativnost od studenata koji su pili običnu vodu. U svakom slučaju, rezultati su psihologe naveli na zaključak da je konzumacija čaja pojačala kreativnost ispitanika u oba testa, odnosno da je vrući napitak poboljšao njihovu kognitivnu sposobnost. Glavni krivci za to su kombinacija kofeina i tanina koji su istodobno opustili mozak i pojačali pozornost ispitanika.

Ceremonija čaja / Tea ceremony
čajnik / teapot čajnik / teapot

Čaj je eliksir života.

Lao Tzu
kineski filozof

Čajni
savjeti

Regulirajte količinu kofeina u svojoj šalici čaja

Želite li više kofeina u svojoj šalici, u vrućoj vodi dulje namačite vrećicu ili listiće čaja. Ako želite eliminirati i do 80 % kofeina, kratko namačite čaj, a zatim ga ponovno prelijte svježom kipućom vodom.

Savršen čaj ovisi o temperaturi vode

Kada pripremate čaj, upotrijebite čajnik. Zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici, koliko god one praktične bile, nećete moći lako postići idealnu temperaturu vode u kojoj se čaj treba namakati. Idealna temperatura ovisi o vrsti čaja koji pripremate.

Čaj čuva bjelinu vaših zubi

Dodajte nekoliko kapi mlijeka u čaj i time spriječite stvaranje neprivlačnih mrlja na zubima. Samo jedna kap mlijeka u čaju može biti učinkovitija od paste za izbjeljivanje.

arrow arrow
NATURAVITA      Copyright 2023
naturavita naturavita naturavita naturavita naturavita